Biblioteca Verdagueriana

Biblioteca Verdagueriana

Aquesta col•lecció és dedicada a la publicació d’obra inèdita de Jacint Verdaguer i s’hi inclouen, igualment, estudis sobre la persona i l'obra del poeta.

Tot sobre Biblioteca Verdagueriana

Aquesta col•lecció és dedicada a la publicació d’obra inèdita de Jacint Verdaguer (el seu epistolari, però també altres textos literaris, com ara les proses de joventut) i s’hi inclouen, igualment, estudis sobre la persona i l'obra del poeta.

Aquesta sèrie va ser inaugurada per Josep M. de Casacuberta l’any 1953. Malgrat que el seu interès per la Renaixença i per l’obra de Jacint Verdaguer datava de força anys abans, no va ser fins acabada la Guerra Civil que va començar a estudiar-los amb profunditat. Aquesta dedicació va venir sobretot motivada per la prohibició de publicar llibres en català que va seguir a la victòria franquista. Fins l’any 1947, en què va poder reprendre la publicació de llibres, Casacuberta va centrar part de la seva activitat en l’estudi de la figura de Jacint Verdaguer, amb una atenció especial als seus inèdits i a la gestació de les seves dues obres més conegudes, L’Atlàntida i el Canigó.

Per dur a terme els seus estudis, Casacuberta va aprofitar els nombrosos materials verdaguerians conservats a la Biblioteca de Catalunya —llavors Biblioteca Central— i, especialment per al poema sobre el Pirineu, va resseguir a peu els llocs esmentats pel poeta de Folgueroles. Fruit d’aquestes investigacions van ser diversos treballs publicats en revistes especialitzades i, sobretot, l’inici de la Biblioteca Verdagueriana. El primer número de la nova sèrie va ser precisament un volum del mateix Casacuberta sobre la gènesi del Canigó, les Excursions i sojorns de Jacint Verdaguer a les contrades pirinenques (1953). Més endavant encara hi va publicar un parell de toms amb textos inèdits de Verdaguer i, sobretot, l’Epistolari, que actualment compta ja amb onze volums i n’hi ha diversos més en preparació, els quals es publicaran en col•laboració amb la Càtedra Jacint Verdaguer de la Universitat de Vic.

En la col•lecció, al llarg dels seus més de cinquanta anys d’existència, hi han participat estudiosos de Verdaguer tan destacats com Joan Torrent i Fàbregas, Narcís Garolera o Josep Junyent.