Regiment de la cosa pública

Price: 36 €
Amics dels clàssics: 34,20 €
Quantity:

Language: Català

Edition Number: 1ª, 2021

ISBN: 978-84-7226-874-6

Format: 17 x 24

Pages: 350

Price: 36 €
Friends of the classics: 34,20 €
Quantity:

Synopsis

El Regiment de la cosa pública és el tractat polític que Francesc Eiximenis va dedicar als jurats de la ciutat de València el 1383. Sintetitza les idees polítiques d’Eiximenis relatives al govern de l’estat i, en particular, de la ciutat i és una obra fonamental en la configuració del sistema del pactisme català. Aquesta és la primera edició crítica del Regiment feta directament des del millor manuscrit conservat. 

El llibre va constituir, més endavant, el tercer tractat (capítols 357-395) del Dotzè del Crestià. Totes dues obres van perdurar a la Sala del Consell de València i van accedir ben aviat a la impremta: primer el Dotzè (1484), després el Regiment (1499). Actualment es conserven tres manuscrits del Dotzè i diversos exemplars de les dues edicions incunables.  

El Regiment de la cosa pública sintetitza les idees polítiques d’Eiximenis relatives al govern de l’estat i, en particular, de la ciutat. Tot i partir del Communiloquium de Joan de Gal·les, Eiximenis el refà i l’adapta als seus propòsits, afegint-hi tot de materials propis, excursos narratius i nombroses observacions amb contingut polític o ideològic. Després d’establir un marc ideològic general —la definició i els fonaments de la cosa pública, les correccions de sant Agustí al model de l’antiga Roma—, Eiximenis reflexiona sobre la societat estamental, compara els sistemes d’elecció municipal i fa un encès elogi de l’activitat mercantil, alhora que condemna la corrupció, l’especulació econòmica i la immobilització del capital, i denuncia els perills que amenacen el benestar col·lectiu. 


Reviews

Actualitat de Francesc Eiximenis – Joaquim Nadal i Ferreras – Diari de Girona

 

 


Abstract

Consulteu-ne un fragment


Other books by Francesc Eiximenis