Teatre. Lo desengany i Amor, Firmesa i Porfia

Precio: 25.95 €
Amics dels clàssics: 24,65 €
Cantidad:

Idioma: Català

Núm. edición: 1ª, 2022

ISBN: 978-84-7226-911-8

Formato: 15 x 21

Páginas: 432

Precio: 25.95 €
Amigos de los clásicos: 24,65 €
Cantidad:

Sinopsis

Aquest volum presenta les dues grans peces dramàtiques de Francesc Fontanella (Barcelona, 1622 – Perpinyà, 1681), un dels grans autors del Barroc i de la tradició literària catalana, escrites a Barcelona abans dels trenta anys d’edat, entre 1645 i 1652, en ple període bèl·lic de la guerra dels Segadors.

La Tragicomedia pastoral d’Amor, firmesa i porfia és una ambiciosa obra dramàtica en què el pla de Barcelona es transforma en un escenari bucòlic alterat per un conflicte: Fontano (alter ego de l’autor) i Guidèmio pretenen l’amor d’Elisa, i les tensions d’aquest triangle amorós s’afegeixen a un enfrontament crònic entre els bàndols als quals pertanyen: els pastors del Besòs i els del Llobregat.

La Tragicomèdia ve encapçalada per una lloa en què Fontanella hi fa un al·legat a favor d’un teatre culte, modern i ambiciós en català.

Lo Desengany és una peça dramàtica molt original, en dos actes, i alhora una reeixida mostra de teatre dins el teatre. També versa sobre amors contrariats que trobaran dins d’un mateix la solució als patiments amorosos mitjançant la capacitat de veure en el desengany la necessària superació de l’engany que, des de la perspectiva barroca, suposa sempre l’enamorament.

Els dos textos mostren l’enginy, la força poètica i l’exuberància retòrica pròpies del millor Barroc. Els acompanyen una introducció que facilita l’accés a un període fascinant i poc conegut de la nostra literatura, unes notes a peu de text per millorar-ne la comprensió i un glossari final, eines per apropar-los al lector d’avui.

L’edició ha estat a cura d’Albert Rossich i Pep Valsalobre, de la Universitat de Girona, dos dels màxims especialistes en la literatura barroca del nostre país.

«És simplement una mutilació actuar com si Fontanella no hagués existit i com si no hi hagués hagut un Barroc literari en català. Ni la dignitat del poeta ni la pròpia dignitat nostra no s’ho mereixen.» Pere Gimferrer, 16 de maig de 1996, diari Avui.


Reseñas

Lectura sense prejudicis de Francesc Fontanella – Xavier Lloveras a Núvol

Francesc Fontanella: 400 anys “sens deixar d’ésser mudança” (I) . El filòleg Marc Sogues ens convida a acostar-nos a Francesc Fontanella durant la setmana en què es compleixen 400 anys del seu naixement. Núvol

Francesc Fontanella: 400 anys “sens deixar d’ésser mudança” (II) . El filòleg Marc Sogues ens convida a acostar-nos a Francesc Fontanella durant la setmana en què es compleixen 400 anys del seu naixement. Núvol

Francesc Fontanella – Vicent Josep Escartí – Levante


Extracto

Llegeix-ne un fragment.