Tornem amb tres grans novetats i estrenem col·lecció

Editorial Barcino

Nova col·lecció, Mirades: una aposta per la lectura entre generacions

En línia amb el propòsit de recuperar, difondre i divulgar els clàssics de la literatura catalana, volem incorporar una mirada actual i contemporània, i per això aprofitem l’esdeveniment de La Setmana del Llibre en català per encetar aquest nou projecte editorial.

Una col·lecció que aposta per la lectura entre generacions en què autors catalans contemporanis s’encaren a la tradició catalana i internacional i, amb la pròpia mirada, hi dialoguen, la reivindiquen, la reinterpreten i la reescriuen adreçant-se al lector d’avui.

El primer volum, Rodoreda, un mapa, de Mercè Ibarz (Saidí, 1954), ens convida a seguir un itinerari per la seva memòria personal cultural i col·lectiva. Partint de la relectura de l’obra de Rodoreda («rellegir és rellegir-se», ens diu), Ibarz desplega «set tombs per la imaginació lectora i pels revolts de l’ofici d’escriure» i escriu una autèntica memòria d’aprenentatges. Un assaig breu, per llegir, rellegir i subratllar.

Ja tenim els propers volums en preparació i us podem anunciar  que Miquel de Palol publicarà Frase variata  abans de final d’any, i que també tenim en curs una edició ampliada i en paper del #ProjecteCarner de la revista La Lectora

Quart títol imprescindible: La Barcelona del segle xix vista amb ulls de dona

La col·lecció Imprescindibles – Biblioteca de clàssics catalans també obre pas a les dones amb el quart volum de la col·lecció, La fabricanta, de Dolors Monserdà, la primera novel·la urbana escrita en català per una dona.

Dolors Monserdà va néixer a Barcelona el 10 de juliol de 1845, i va morir a Sarrià el 31 de març de 1919. Filla d’un impressor, i amb un accés privilegiat als entorns intel·lectuals de l’època, va dedicar la seva vida a escriure sobre les dones i per a les dones. Va convertir-se en una pionera en el món de les lletres catalanes i va obrir el camí que seguirien autores com Víctor Català. Com bé ens recorda M. Carme Mas a la seva introducció, Caterina Albert, al seu discurs com a Presidenta dels Jocs Florals de Barcelona el 1917 (la segona dona després de Monserdà), va reconèixer-la com “estímul i exemple vivent”.

La seva producció inclou poesia, novel·la, obres dramàtiques i un volum molt important d’articles periodístics. Va ser la primera dona en presidir els Jocs Florals el 1909, i va destacar també pel seu compromís en la defensa de la situació de les dones amb nombroses iniciatives al llarg de la seva vida. És considerada una de les primeres feministes.

La fabricanta és, sens dubte, la millor novel·la de Monserdà, i es va convertir ràpidament en un èxit de vendes fins al punt de fer-ne una segona edició ampliada i amb un final diferent al cap de poc temps. La novel·la és un testimoni històric de la Barcelona del segle xix quan van prosperar les fàbriques tèxtils i del paper clau que hi van tenir les dones, normalment silenciat.

L’edició que presentem reprodueix la segona edició, la que l’autora va donar per definitiva, regularitzant-ne l’ortografia i la puntuació. També inclou, per primera vegada, les il·lustracions en color que el seu germà Enric Monserdà va preparar per una edició especial de 1908 que actualment es troba a la Biblioteca de Catalunya.

A la introducció, M. Carme Mas, especialista en l’autora i la seva obra, mosta el paper de les dones en la literatura de final del segle xix i principi del xx, i la influència de Monserdà en escriptores posteriors com Montserrat Roig.

L’edició del text ha anat a cura de la jove filòloga Gemma Bartolí, especialista en la literatura catalana de principis del segle xx:

El Curial es renova a Tast de Clàssics: Una gran novel·la d’amor i cavalleries

Finalment, publiquem també una nova edició del Curial e Güelfa, traslladat al català actual per Lluís-Anton Baulenas i que ara us presentem en un únic volum amb una nova presentació i un format molt més llegidor.

Aquest serà el volum número 21 de la col·lecció Tast de clàssics, i es completa i s’enriqueix amb un interessantíssim epíleg de l’editora i medievalista Raquel Parera en què posa de manifest la importància cabdal de les figures femenines dins l’obra, un fet poc comú en les novel·les de l’època.

El Curial e Güelfa és una de les grans novel·les de la literatura catalana medieval, una novel·la cavalleresca d’amor en la que les dones hi tenen un protagonisme destacat. Hi trobem les aventures de Curial, jove nascut en una família humil que podrà canviar el seu estatus social gràcies a l’acolliment del marquès de Montferrat, que serà el seu senyor i li oferirà una acurada educació, i a la protecció de Güelfa, jove vídua, germana del marquès.

Barcino a La Setmana del Llibre en Català

Un any més, serem presents a la 40a edició de la Setmana del Llibre en Català que se celebrarà del 9 al 18 de setembre al Moll de la Fusta. Més de 170 títols amb especial atenció a les 3 últimes novetats publicades us esperaran a la caseta núm. 55.

En el marc de La Setmana, el 15 de setembre a les 20h,  Anna Guitart conversarà amb Ibarz sobre la seva obra i podran aprofundir en la seva darrera novetat, un text nou, inèdit, que tot just ha arribat a les llibreries aquests primers dies de setembre.

També a La Setmana, Carme Mas ens parlarà sobre La fabricanta i sobre Dolors Monserdà el proper 17 de setembre a les 16.45h. Us hi esperem!

Un any més us volem encomanar la passió pels nostres clàssics retrobant-nos a La Setmana del Llibre en Català.