Una presentació Imprescindible

Editorial Barcino

L’Editorial Barcino presenta la nova col·lecció Imprescindibles - Biblioteca de Clàssics Catalans

 

Ja tenim aquí les primeres edicions d’Imprescindibles - Biblioteca de Clàssics Catalans, la nova col·lecció de clàssics de la literatura catalana de l’Editorial Barcino i la Fundació Carulla. Es tracta de Tirant lo Blanc de Joanot Martorell, a cura de Josep Pujol, i La punyalada de Marian Vayreda, a cura de Margarida Casacuberta. Des del dia 1 de desembre es poden trobar a les llibreries i a la pàgina web de l’editorial!

Amb aquesta nova col·lecció l’Editorial Barcino pretén renovar i actualitzar el seu propòsit fundacional de recuperar, difondre i divulgar els clàssics de la literatura catalana, des de l’Edat Mitjana fins al segle XX. El catàleg inclourà obres de tots els gèneres literaris; d’autors d’arreu dels Països Catalans i posarà èmfasi en la restitució de la presència femenina que per raons diverses sovint ha quedat fora del cànon. Tot plegat en unes edicions pensades per als lectors d’avui.

La presentació oficial d’aquesta iniciativa imprescindible es va realitzar en un acte privat el passat dilluns 29 de novembre a l’Hotel Casa Mimosa, al carrer de Pau Claris de Barcelona, al qual van assistir periodistes i escriptors catalans reconeguts. Entre el públic es trobaven Izaskun Arretxe, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Raül Garrigasait, director de la col·lecció Bernat Metge, i els escriptors Carles Duarte, Màrius Serra, Miquel de Palol, Llucia Ramis i Mercè Ibarz, entre altres, a banda d’una nodrida representació del món acadèmic català.

Marta Esteve, directora de la Fundació Carulla, va explicar als assistents que aquesta col·lecció és imprescindible perquè “vol potenciar i projectar la literatura catalana, és accessible i diversa, incorpora la perspectiva de gènere i connecta amb la sostenibilitat”, característiques que responen als principals reptes que planteja la societat catalana actual.

Oriol Magrinyà, director de l’editorial Barcino a la presentació de la col·lecció Imprescindibles.

“Edicions fiables dels textos originals adreçades al lector no especialitzat, que vol gaudir dels nostres clàssics amb els textos originals.”

 

“Si alguna cosa defineix l’Editorial Barcino i la Fundació Carulla és la passió pel nostre patrimoni literari, que és de primer nivell”, deia Oriol Magrinyà, director de l’editorial, i afegia que “amb la col·lecció Imprescindibles de Barcino volem omplir un buit: actualment no hi ha cap col·lecció de clàssics catalans, fora de les escolars, que ofereixi edicions fiables dels textos originals per al lector no especialitzat, que vol gaudir, també, dels nostres clàssics amb els textos originals”.

El primer volum que es va presentar va ser Tirant lo Blanc de Joanot Martorell, un clàssic de la literatura catalana, a cura de Josep Pujol. Es tracta d’una edició amb notes lèxiques i culturals i un pròleg amè i informat que facilita el gaudi a tots els lectors contemporanis. “Aquí hi trobareu el text original amb l’ortografia regularitzada per fer-lo més llegidor”, explicava el curador a la presentació.

A continuació, va tenir lloc la presentació de La punyalada de Marian Vayreda, obra cabdal de les lletres catalanes que actualment estava descatalogada, a cura de Margarida Casacuberta. L’edició presenta un text fidel a l’autor, amb l’ortografia regularitzada i notes explicatives que en faciliten la comprensió. La curadora defineix l’obra de Vayreda com una “desconstrucció i reconstrucció d’una identitat esqueixada”.

El tercer volum de la col·lecció serà la Poesia completa de Bartomeu Rosselló-Pòrcel, jove poeta mallorquí exponent de l’entrada de la modernitat en les lletres catalanes. Admirat per Riba i Espriu, la seva mort precoç als 24 anys no li va impedir deixar escrit un dels cims de la poesia catalana moderna. Alguns dels autors en què està treballant l’editorial són Dolors Monserdà, Francesc Fontanella, Narcís Oller, Ramon Muntaner, Màrius Torres, Isabel de Villena i Àngel Guimerà, entre altres noms rellevants de la nostra literatura.