Avisos i instruccions per lo principiant cuiner

Price: 20 €
Quantity:

Language: Català

ISBN: 978-84-7226-848-7

Format: 13 x 21

Pages: 256

Price: 20 €
Friends of the classics: 19 €
Quantity:

Synopsis

Als convents franciscans el càrrec de cuiner requeia en un dels seus membres, que se les havia d’enginyar per alimentar el conjunt de la comunitat. No és sorprenent, doncs, que haguem conservat fins a onze còpies manuscrites, algunes d’incompletes, dels Avisos i instruccions per lo principiant cuiner. Es tracta d’un receptari de cuina anònim, força extens, redactat a mitjan segle XVIII. Algunes de les còpies són de començament del XIX, cosa que posa de manifest la utilitat i la vigència del llibre. L’obra reprodueix una cuina senzilla, per bé que no pas rigorista, amb plats que provenen de la tradició gastronòmica popular catalana, adaptada als cosutms i necessitats de l’orde.

És per això que, en diversos aspectes, ens permet aproximar-nos a la cuina popular de l’època.

Després de la important i rica tradició gatronòmica medieval, a l’època moderna els receptaris escrits en llengua catalana cal cercar-los en la cuina conventual.  Els Avisos… és un dels més antics que n’hem conservat. Entremig cal situar-hi els consumaris cartoixans, en què, al costat d’altra informació, hi havia també receptes i indicacions alimentàries. El receptari franciscà, en canvi, se centra estrictament en el continut culinari.


Reviews

Més receptaris històrics – Mireia Rourera – El Punt Avui

‘Col·lecció 7 Portes’ de cocina catalana edita 3 libros sobre la cocina conventual en la Edad Moderna – Europa Press

7 Portes amplia la seva col·lecció de receptaris – Cristina Jolonch – La Vanguardia

El fricandó i l’escabetx, plats populars al segle XVII (i en perill d’extinció al XXI) – Trinitat Gilbert – Ara

Recetarios históricos de cocina catalana – Siete Caníbales

A Dios rogando…pero cocinando – Sergi Doria – ABC

Francesc Solé Perellada i Oriol Magrinyà ens presenten els tres darrers volums de la col·lecció 7 Portes de receptaris històrics de la gastronomia catalana – Més 324 (20/07/2022)


Abstract

Consulteu-ne un fragment