El Jaufré, la primera novel·la de la Corona d’Aragó per primer cop en català

Editorial Barcino

El Jaufré segueix conquerint nous lectors

Cada dia són més els lectors que tenen el plaer de gaudir de la primera novel·la de la Corona d’Aragó; escrita en vers occità al segle XIII i que ara, per primer cop, es pot llegir en català.

Considerada una de les primeres novel·les europees, el Jaufré  inaugura a la Corona d’Aragó la tradició novel·lística de les històries del rei Artús i els cavallers de la Taula Rodona. I, avançant-se al Quixot, ja aborda el tema en clau d’humor i de paròdia. L’obra narra les aventures de Jaufré, jove cavaller del rei Artús, que adquireix l’encàrrec de venjar una ofensa feta a la cort del rei: s’haurà d’enfrontar a tota mena de malvats que sovint recorren a la màgia, i pel camí s’enamorarà de Brunissenda, una dama amb caràcter, senyora de desenes de castells i milers de vassalls, que no li ho posarà fàcil. L’esperit imaginatiu dels dos autors anònims del Jaufré, uns Monty Python avançats al seu temps, la converteixen en una novel·la trepidant i sorprenent que provoca el somriure i la complicitat del lector.

Oriol Magrinyà, director de l’editorial Barcino i Anton M. Espadaler a la darrera edició de la Setmana del Llibre en Català

 

Molts de vosaltres, que ens vau venir a visitar a la Setmana del Llibre en Català, vau poder trobar el Jaufré i gaudir de la presentació de l’obra que va fer Anton M. Espadaler, que encomanava la passió per l’obra que mai abans s’havia pogut llegir en català.

Ha estat més de vint anys investigant, els darrers dels quals, treballant en la traducció  dels gairebé onze mil versos d’aventures i humor, i ens ho va fer saber el passat 18 d’octubre, a la llibreria Alibri de Barcelona, on a més, ens va adelitar amb la lectura del fragment inicial de l’obra.

També podeu veure la conversa amb Xavier Graset que es va emetre al programa Més 324 de TV3 el passat 6 de setembre i si hi voleu fer una immersió en profunditat, us recomanem que escolteu el podcast de Catalunya Ràdio ‘En guàrdia!’ en què Enric Calpena i Josep M. Solé i Sabater van conversar amb el professor Espadaler durant gairebé una hora (que us garantim que se us farà curta) i s’hi van llegir fragments escollits de la novel·la.

 

Pels més impacients, en podeu llegir un extracte aquí: extracte Jaufré!