Teatre. Lo desengany i Amor, Firmesa i Porfia

Preu: 25.95 €
Amics dels clàssics: 24,65 €
Quantitat:

Idioma: Català

Núm. Edició: 1ª, 2022

ISBN: 978-84-7226-911-8

Format: 15 x 21

Pàgines: 432

Preu: 25.95 €
Amics dels clàssics: 24,65 €
Quantitat:

Sinopsi

Aquest volum presenta les dues grans peces dramàtiques de Francesc Fontanella (Barcelona, 1622 – Perpinyà, 1681), un dels grans autors del Barroc i de la tradició literària catalana, escrites a Barcelona abans dels trenta anys d’edat, entre 1645 i 1652, en ple període bèl·lic de la guerra dels Segadors. Els dos textos editats en aquest volum mostren l’enginy, la força poètica i l’exuberància retòrica pròpies del millor Barroc.

La Tragicomèdia pastoral d’amor, firmesa i porfia ve encapçalada per una lloa en què Fontanella hi fa un al·legat a favor d’un teatre culte, modern i ambiciós en català. És a partir d’aquí que comença l’ambiciosa obra dramàtica en què el pla de Barcelona es transforma en un escenari bucòlic alterat per un conflicte: Fontano (alter ego de l’autor) i Guidèmio pretenen l’amor d’Elisa, i les tensions d’aquest triangle amorós s’afegeixen a un enfrontament crònic entre els bàndols als quals pertanyen: els pastors del Besòs i els del Llobregat.

Lo Desengany és una peça dramàtica en dos actes molt original i, alhora, una reeixida mostra de teatre dins el teatre. Versa sobre amors contrariats que trobaran dins d’un mateix la solució als patiments amorosos mitjançant la capacitat de veure en el desengany la necessària superació de l’engany que, des de la perspectiva barroca, suposa sempre l’enamorament.

L’edició ha estat a cura d’Albert Rossich i Pep Valsalobre, de la Universitat de Girona, dos dels màxims especialistes en la literatura barroca del nostre país que han acompanyat les obres amb una introducció que facilita l’accés a un període fascinant i poc conegut de la nostra literatura, unes notes a peu de text per millorar-ne la comprensió i un glossari final, eines per apropar-los al lector d’avui.

«És simplement una mutilació actuar com si Fontanella no hagués existit i com si no hi hagués hagut un Barroc literari en català. Ni la dignitat del poeta ni la pròpia dignitat nostra no s’ho mereixen.» Pere Gimferrer, 16 de maig de 1996, diari Avui.


Ressenyes

Lectura sense prejudicis de Francesc Fontanella – Xavier Lloveras a Núvol

Francesc Fontanella: 400 anys “sens deixar d’ésser mudança” (I) . El filòleg Marc Sogues ens convida a acostar-nos a Francesc Fontanella durant la setmana en què es compleixen 400 anys del seu naixement. Núvol

Francesc Fontanella: 400 anys “sens deixar d’ésser mudança” (II) . El filòleg Marc Sogues ens convida a acostar-nos a Francesc Fontanella durant la setmana en què es compleixen 400 anys del seu naixement. Núvol

Francesc Fontanella – Vicent Josep Escartí – Levante

Albert Rossich i Pep Valsalobre al pòdcast Mentrimentres

Ressenya de Joan Mahiques Climent a Els Marges núm. 132, hivern de 2024


Extracte

Llegeix-ne un fragment.