La fabricanta

Novel·la de costums barcelonines (1860-1875)

Precio: 22.95 €
Amics dels clàssics: 21,80 €
Cantidad:

Idioma: Català

Núm. edición:

ISBN: 978-84-7226-907-1

Formato: 15 x 21

Páginas: 232

Precio: 22.95 €
Amigos de los clásicos: 21,80 €
Cantidad:

Sinopsis

La Fabricanta és la primera novel·la urbana escrita en català per una dona, Dolors Monserdà, una de les primeres feministes. «La intel·ligència no té sexe», deia ja el 1898. Monserdà escriu sobre les dones i per a les dones, i signa també com a dona, amb el seu nom real —Caterina Albert, 24 anys més jove que Monserdà, signava com a Víctor Català—, fent gala d’una valentia sense precedents en una època en què les dones només eren tolerades en la literatura si escrivien poesia lírica. La Fabricanta, la millor novel·la de Monserdà, és un testimoni històric de la Barcelona del segle XIX en què van prosperar les fàbriques tèxtils i del paper clau que hi van tenir les dones, normalment silenciat. Es basa en persones reals, concretament en els propietaris de la fàbrica Vilumara, que produïa mocadors de seda.

Monserdà mostra dos models oposats de dona: Florentina encarna el model tradicional, l’àngel de la llar, però també la somniadora a l’estil de Madame Bovary; per contra, Antonieta, la Fabricanta, introdueix un model de dona pragmàtica, intel·ligent i proactiva que havia d’inspirar les lectores contemporànies.

En aquest volum reproduïm l’edició de 1908 —corregida per l’autora, que canvia el desenllaç respecte de la primera, de 1904—, sotmesa a una regularització ortogràfica i de puntuació a cura de la filòloga Gemma Bartolí. M. Carme Mas, especialista en Dolors Monserdà i la seva obra, ens ofereix una introducció centrada en el paper de les dones en la literatura de final del segle XIX i principi del XX, i de la influència de la pionera, Monserdà, en escriptores posteriors com Montserrat Roig. El volum es clou amb un breu glossari i la reproducció de les belles il·lustracions que encapçalaven cadascun dels capítols de La fabricanta, obra del germà de l’autora, Enric Monserdà; es tracta, a més, d’una versió en color que només es troba en una edició exclusiva de l’obra, de 1908, conservada a la Biblioteca de Catalunya.


Reseñas

La Setmana de Barcino – Catorze

Entrevista Més 324 amb Carme Mas

La intel·ligència no té sexe- Anna Carreras i Aubets, El Núvol 

La Fabricanta – Catorze  

La Fabricanta – Paraula de Mixa

Dones de la Barcelona tèxtil – Sergi Purcet a El matí digital

Dolors Monserdà, la novel·lista i activista a l’ombra – Júlia Bacardit a Núvol

Novel·la de Barcelona, novel·la de costums – Mateu Segarra a Núvol


Extracto

Llegiu-ne un fragment